© 2013 - 2020, ForbrukslånPåNett.no, Alle rettigheter forbeholdt Walle Inter Media AS. - Kontakt oss - Sidekart
Forbrukslån På Nett
Annonse
Forbrukslån Guide
Artikkel
Boble-varsku fra kjent investor
Spekulanten Michael Burry tjente et hav av penger under finanskrisen da ha, lenge før noen andre, forutsa kollapsen i subprime-markedet i USA. Nå roper han «varsku» igjen.

Som investor har du sikkert blitt belært med risikovurderinger, dommedagsprofetier og varsler om bobler.  Siden Donald Trump overtok det amerikanske presidentvervet har Dow Jones-børsen steget ca. 35 % og virker, til tross for stor volatilitet, å gi et stabilt og pent avkast.

Om utviklingen fortsetter frem til, og etter, neste presidentvalg gjenstår å se, men Trump har i følge bookmakerne gode muligheter for å beholde plassen i Det hvite hus. Hos flere bookmakere kan man finne spill på nettet om det kommende presidentvalget i 2020 og Trump står til odds 2,10 for å bli gjenvalgt som president.

Aksjemarkedet byr imidlertid også på et hav av investeringsformer, og er du blant dem som foretrekker passivt forvaltede fond bør du spisse ører. En av verdens mest kjente investorer og spekulanter melder seg på banen med en bekymrende spådom.
Nyeste artikler
Mest populære forbrukslån
Forbrukslån på nett
VELG KATEGORI

Kilde: Unsplash

Indeksfond, såkalte ETF-er (exchange traded funds), har blitt populære investeringsalternativer for private investorer. Nå står imidlertid fondene foran en boble, lyder advarselen fra kapitalforvalter Michael Burry. Amerikaneren var kanskje den forvalteren som lyktes best gjennom finanskrisen, hovedsakelig via sine sats på kollapsen i det amerikanske boliglånsmarkedet.

Et indeksfond, eller ETF, omtales gjerne som et passivt forvaltet fond, og investeringsformen har i løpet av de seneste årene stjålet stadig større markedsandeler fra de aktivt forvaltede fondene.
- Som med alle andre bobler vokser den seg større jo lengre tid det står på, kommenterer Burry i en e-post til Bloomberg.

Kredittvurderingsbyrået Moodys forventer at slike passive investeringsformer vil passere aktiv formueforvaltning i løpet før 2021. 

I følge Burry har indeksfondenes økende popularitet ført til en skjevfordeling mellom prisene på aksjer og obligasjoner. Det samme var, i følge Burry, tilfellet med de såkalte CDO-ene (collateralized debt obligation) i tiden opp til finanskrisen. I følge ham vil pengestrømmen inn i indeksfondene snu på et eller annet tidspunkt.

Michael Burry var mannen som forutså krakket i subprime-lånene, altså de mer risikable lånene i det amerikanske boligmarkedet midt på 2000-tallet. Burry og hans investeringstanker i forbindelse med finanskrisen er portrettert i boken The Big Short og senere filmatisert i filmen med samme navn. Her ble Burrys rolle spilt av Christian Bale.

Burrys filosofi, som mange på den tiden anså som galimatias, var å «shorte» CDO-er. Det var i disse verdipapirene at lånene til boligeiere med dårlig kredittvurdering ble pakket inn. Burry forutså kollapsen på boligmarkedet (som en av få) og valgte å vedde flere milliarder kroner på kraftige fall i verdipapirene.

Burry ble utskjelt og utstøtt av mange av sine kollegaer på Wall Street i perioden opp til krisen, men da boligkrakket var et faktum endte Michael Burry med å tjene enorme summer til seg selv og investorene sine. 
Kilde: Pixabay

Filmen om Michael Burry og hans investeringer i forkant av finanskrisen i 2008 finnes blant annet tilgjengelig på streaming-tjenesten Netflix. I dag driver Burry sitt eget kapitalforvaltningsfirma,  Scion Asset Management, i Cupertino i California. Burry og firmaet forvalter verdier på over tre milliarder kroner.

Selv om Burry er mest kjent for sine spekulative sats på kursfall hevder han selv at han foretrekker å se etter potensielle stigninger til undervurderte aksjer i oversette situasjoner.

- I Korea er det eksempelvis massevis av muligheter, og de koreanske aksjene er nesten alltid billige, hevder Burry.

Bokklubben Nye Bøker
Bokklubben - Krim og Spenning